12
Oct

Soalan Bocor SPM

exampapers

Soalan bocor pada pendapat umum merujuk kepada soalan-soalan peperiksaan awam sebenar yang telah dikeluarkan sebelum peperiksaan yang sebenar dijalankan. Soalan-soalan ini boleh tersebar luas melalui internet, pusat tuisyen atau seminar yang dikendalikan organisasi pendidikan swasta.

Namun, Pengerusi PAGE Datin Noor Azimah Abdul Rahim menerangkan definisi soalan bocor oleh Kementerian Pendidikan sebagai seseorang individu yang mempunyai kertas peperiksaan sebenar. Salinan fotostat atau menyalin semula tidak dianggap sebagai soalan bocor.

Perkara ini amat membimbangkan kerana peperiksaan awam melibatkan imej negara dan quality rakyat generasi masa hadapan. Soalan bocor adalah sebab ramai pelajar dan ibu bapa hilang kepercayaan terhadap sistem peperiksaan awam dan memilih siibus luar negara di sekolah-sekolah International seperti Cempaka, Garden dan Sri Surya walaupun terpaksa membayar kos yang begitu tinggi. Trend ini boleh dilihat apabila pendaftaran sekolah swasta melonjak tinggi sejak 10 tahun yang lalu sehingga sekolah-sekolah swasta baru ditubuhkan seperti ”cendawan keluar selepas hujan”.
Perkara yang paling membimbangkan adalah pelajar yang lemah mendapat markah cemerlang tanpa sebarang usaha dalam pembelajaran. Bayangkan bahawa pelajar-pelajar inilah yang menjadi Jurutera membina bangunan atau Doktor yang merawat kita atau orang tersayang…..adakah anda rasa selamat?Yang menyedihkan lagi ialah pelajar yang gigih mengulangkaji tidak mendapat peluang untuk berjaya. Keadaan ini akan mencetuskan pelbagai keadaan yang tidak diingini dan menjejaskan masa depan dan imej negara.

Baru-baru ini, insiden soalan bocor UPSR 2014 sehingga 3 subjek terpaksa di ulang mengejutkan rakyat dan menaik kemarahan ramai ibu bapa namun langkah kerajaan dalam mengambil tindakan mengulang semula kertas peperiksaan harus di sanjung kerana langkah ini menunjukkan betapa seriusnya kerajaan terhadap sistem peperiksaan. Walaupun, pihak yang terlibat telah ditahan, kos berjuta ringgit yang terlibat dalam penyediaan,penghantaran serta pengedalian peperiksaan UPSR terpaksa dibelanjakan. Untuk mengelakkan perkara ini daripada diulangi, kita harus memahami bagaimana kertas peperiksaan awam disediakan.

Seperti sedia maklum, Lembaga Peperiksaan Malaysia bertanggungjawab menyediakan soalan peperiksaan peringkat umum. Lembaga ini akan memilih Unit Penggubal Soalan yang terdiri daripada Guru Cemerlang atau Guru Senior. Soalan yang disediakan mengikut jadual spesifikasi ujian. Aras soalan dipilih berdasarkan taksonomi bloom yang ditetapkan.Proses ini mengambil berbulan lamanya dan kemudian dihantar untuk percetakkan sama ada di dalam atau di luar negara sebelum di bungkus rapi dan dihantar ke biik kebal.

Persoalan utama…di aras mana berlakunya kegiatan haram membocorkan soalan? Mengikut perkembangan berita baru-baru ini berkaitan dengan isu soalan UPSR bocor, 4 guru dalam lingkungan usia 30 ke 54 tahun ditahan. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng yang membuat tangkapan menjelaskan bahawa pihaknya sedang mengumpul keterangan untuk mengenal pasti dalang di sebalik kejadian ini.

Selepas beberapa hari, polis mengambil keterangan daripada 10 orang yang terdiri daripada enam pegawai Lembaga Peperiksaan, 3 guru dan seorang wartawan. Pada hari yang sama, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Pengarah Lembaga Peperiksaan Malaysia Dr Na’imah dan Timbalan Pengarah Operasi Dr Wan Ilias Wan Salleh digantung tugas berkuat kuasa serta merta sehingga siasatan mengenai kebocoran kertas-kertas peperiksaan itu selesai.
Berdasarkan kejadian soalan bocor UPSR, kita boleh merumuskan daripada pucuk sehingga ke akar umbi terlibat dalam membocorkan soalan. Langkah kerajaan mewujudkan satu jawatankuasa Bebas supaya Pengurusan Peperiksaan Awam Kendalian Lembaga Peperiksaan memahami cara-cara penyediaan soalan peperiksaan dan pengedaran kertas soalan sebelum memutuskan sebarang kelemahan dan mengemukakan sebarang cadangan. Pengerusi jawatankuasa bebas tersebut Tun Zaki Tun Azmi berkata jawatankuasa berkenaan bercadang melawat sekolah atau tempat mencetak kertas soalan bagi menjejaki bagaimana kertas soalan diedarkan kepada calon selain berjumpa dengan guru-guru.

Tindakan kerajaan yang menangani masalah ini dengan tegas harus dipuji kerana perkara ini bukan masalah yang kecil tetapi melibatkan sistem pendidikan negara yang menjadi tulang belakang pembangunan negara. Ibu bapa perlu di beri keyakinan bahawa sistem peperiksaan adalah adil dan teguh. Soalan Peperiksaan Awam harus bebas daripada sebarang masalah bocor untuk memastikan generasi akan datang mendapat peluang yang adil dan terus menyokong sistem pendidikan negara.