16
Jul

Tips Persediaan Menghadapi Peperiksaan SPM


 
Peperiksaan SPM bakal menjelang tiba. Segala persediaan harus diperhalusi secara bijak. Ini kerana setiap persediaan ini seharusnya membuahkan hasil yang lumayan. Kejayaan cemerlang pelajar bergantung sepenuh kepada usaha dan berkat doa serta ilmu yang diberikan oleh guru – guru kepada para pelajarnya. Tanpa titik peluh dan usaha murni mereka tidak mungkin kejayaan dapat dicapai dengan mudah. Begitulah murninya usaha guru- guru . Akan tetapi, permasalahan displin pelajar yang naik junjung sukar diatasi oleh Kementerian Pelajaran kita sendiri. Pelbagai kes pelajar yang mengganas semakin menjadi dan tular di media sosial.
 
Namun, semua itu adalah asam garam pelajar dalam mencapai kejayaan dalam pembelajaran sama ada di peringkat sekolah sehinggalah peringkat universiti. Dalam edisi Kali ini, kupasan mengenai tips atau panduan persediaan menghadapi SPM akan kita cuba rungkaikan satu
persatu….semampu yang boleh. Seperti kita tahu, para pelajar banyak didedahkan dengan faktor luaran mahupun dalaman bagi mencapai sesuatu kejayaan. Fokus kita kali ini adalah kepada persediaan SPM cukup banyak mengajar para calon ini bersedia sepenuhnya. Antaranya ialah :
 
Latihan Tubi
Bukan latih tubi senaman, tetapi latih tubi soalan-soalan peperiksaan yang terdahulu,soalan percubaan semua negeri dan soalan-soalan yang menjadi ramalan pakar pengubal soalan. Para pelajar atau calon ini sudah sedia maklum bahawa soalan peperiksaan akan sentiasa berulang selama tempoh 5 tahun. Jadi tidak perlu bersusah payah meramal soalan itu dan ini, rujuk terus soalan peperiksaan yang terdahulu sahaja. Ini adalah satu tip penting untuk peringatan kepada para pelajar. Mudah sahaja untuk skor bukan?
 
Ulang kaji secara SMART bukan HARD
Otak yang letih takkan boleh menyerap ilmu dengan baik. Jika anda mengulang kaji seorang diri secara HARDCORE semestinya tubuh badan anda akan keletihan kerana seakan memaksa otak berfungsi sedangkan otak kita sendiri mempunyai had tertentu. Ibarat perut yang disumbat dengan pelbagai macam makanan tanpa terkawal kemudian memuntahkan segalanya semula. Perlukan jadi begitu?. Semua usaha selama ini menjadi sia-sia?.
 
Jadi belajar secara SMART. Bagaimana hendak belajar secara SMART?. Contohnya sehari hanya ulangkaji 2 subjek sahaja dan 1 subjek 2 bab. Buat ulang kaji bersama seorang rakan, jangan lebih kerana apa?. Kalau lebih bukan ulang kaji namanya, ulang semula ulangkaji bila balik rumah nanti. Jadi, jika dua orang lebih fokus. 1 jam pertama, baca dan fahami dulu fakta penting. Seorang ambil satu topik. Selepas memahaminya dengan jelas, rehat 15 minit dan teruskan ulang kaji dengan ceritakan semula dengan rakan mengenai topik berkenaan dan sebaliknya. Akhirnya untuk 2 jam pada hari berkenaan anda sudah boleh kuasai 2 topik. Bijak kan?.• Pembelajaran melalui Video Pembelajaran melalui video akan memudahkan para pelajar mengingati apa yang berlaku terutamanya subjek yang mempunyai fakta seperti sejarah. Info grafik yang dipertontonkan akan memudahkan anda memahami jalan cerita berbanding jika hanya membaca dan menghafal.
Ibarat seperti menonton drama di kaca televisyen. Kita mengingati setiap jalan cerita. Siap boleh hafal dialog lagi. Sehubungan dengan itu, kenapa tidak mahu gunakan teknologi yang sama untuk memudahkan anda ketika membuat ulang kaji. Banyak sungguh kegunaanya jika digunakan dalam teknik pembelajaran. Melayari youtube yang berkenaan dengan cara cara belajar dan sebagainya…nah selesai masalah! Bijak kan?.
 
Buat Nota Ringkas
Nota ringkas bukan nota panjang. Nota ringkas ini penting supaya anda tidak terlupa point penting. Sekiranya terlalu padat ilmu disimpan di dalam otak kemungkinan juga akan mengakibatkan kelupaan. Di sinilah kegunaan nota ringkas. Hanya akan dimasukkan point-point penting untuk senang diingati. Walaubagaimanapun, nota ringkas perlu memuatkan isi -isi penting sahaja. Pemahaman konsep sesuatu subjek itulah nota ringkas para pelajar. Dan terpulanglah sama ada untuk mengolah jalan cerita berpandukan isi nota ringkas ini.
 
Bagi masa yang cukup pada diri sendiri
Jangan tunggu sampai ‘last minute’. Setengah pelajar kemungkinan akan berjaya jika jadi last minute person. Akan tetapi tidak semua pelajar bukan tergolong di dalamnya. Jadi, usahakan untuk membuat JADUAL WAKTU. Tuliskan berapa banyak subjek dalam peperiksaan yang bakal dihadapi dan berapa bilangan HARI untuk masa mengulang kaji pelajaran. Masa yang mencukupi amat penting kerana tidak akan berlaku kekalutan .Dalam erti kata yang lain, sentiasa lah bersedia.
 
Terangkan jawapan kepada orang lain
Jangan rasa jengkel atau terasa sakit hati dengan adik-adik atau abang kakak ketika musim peperiksaan! Sebaliknya, mereka adalah PELUANG TERBAIK. Untuk lebih daya ingatan dan pemahaman, cuba pinjam masa mereka seketika. Terangkan kepada mereka mengenai jawapan anda. Ini akan membantu untuk lebih memahami dengan lebih jelas . Secara tidak langsung, para pelajar akan mengetahui kelemahan sesuatu subjek tersebut.
 
Katakan tidak pada snek ringan!
Tolong jauhkan diri dari segala jenis makanan ringan. Mungkin adakala teringin sangat nak menikmatinya, tapi ingatlah bahawa peperiksaan itu jauh lebih penting. Tubuh dan otak sekarang adalah perkara terpenting yang perlu dijaga. Bukankah ikan, kekacang, yogurt, dan susu lebih baik untuk dinikmati buat masa ini. Ketika hari peperiksaan, makanlah MENU yang SIHAT sebelum masuk ke dewan.
 
Minum banyak air
Mencukupi air di dalam badan adalah penting. Kita tidak mahu tubuh terhidrasi. Tubuh yang cukup kandungan air akan menyebabkan otak bekerja pada tahap yang cemerlang. Pastikan mendapat AIR yang cukup, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari ketika mengulang kaji dan juga tibanya hari peperiksaan. Apabila kekurangan air di dalam badan,adalah faktor utama para pelajar kehilangan fokus dalam pembelajaran dan pengajaran di sekolah khasnya.
 
Rehat sekejap
Jangan ingat belajar dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan kita lebih pandai.Tidak! Sebaliknya, ambillah masa untuk berehat seketika. Andainya lebih bersemangat untuk belajar ketika waktu pagi, jadi berehatlah ketika menjelang tengah hari. Setiap orang mempunyai daya yang berbeza-beza. Jika kamu lebih produktif pada waktu malam, berehatlah lebih awal supaya kamu lebih bersedia untuk mengulang kaji pada malam hari.Pada kesiangannya keluarlah menikmati sinaran matahari yang baik untuk vitamin D.Vitamin D adalah penting untuk otak yang sihat!.
 
Kemaskan tempat belajar
Alahai para pelajar yang dikasihi, kemaskanlah tempat belajar itu. Jangan jadikan seperti ‘sarang tikus’ pula ye. Pastikan meja belajar cukup untuk meletakkan buku-buku teks dan nota-nota penting. Pembalut makanan seperti keropok dan coklat janganlah dibiarkan semalaman. Persekitaran yang BERSIH akan menggalakkan otak berfikir dengan lebih bijak. Nak lebih lagi, semburlah sedikit pewangi udara. Dengan adanya tumbuhan hijau di atas meja belajar sedikit sebanyak menyegarkan. Pasti segar sikit! Sebagai tambahan dalam edisi kali ini, ibu bapa disarankan untuk membuat solat hajat dan berdoa agar dipermudahkan. Sekarang seperti cendawan tumbuh, pelbagai doa doa yang boleh
dipelajari dan dipraktikan oleh para pelajar . Mereka ini telah berusaha sedaya habis dan akhirnya berserahlah kepadaNya …apa yang kita beri itulah yang bakal kita akan dapat. Berusaha lah dan berdoalah seperti di bawah:
 

 
Selepas kita selesai menghadapi peperiksaan, yang penting adalah doa yang berterusan. Jadi, doa ini boleh digunakan. Sebelum tidur, baca doa ni sampailah keputusan peperiksaan diumumkan. Dengan usaha yang ada, dengan izinNya ada hasil yang baik.
 

 
Himpunan ini adalah sebahagian sahaja yang boleh diamalkan. Ada pelbagai lagi doa -doa yang boleh didapati di laman sosial dan internet masa kini. Tidak menjadi kesalahan untuk mengamalnya. Setelah kita mengetahui segala tips atau panduan persediaan peperiksan, diselitkan bersama tip untuk mendapat straight A . Wah! Semua A tu. Mudah atau sukar untuk mencapainya? Bagi mereka yang positif, semuanya tidak mustahil. Di sini juga ,disertakan bersama panduan yang boleh diikuti seperti memberikan tumpuan sepenuhnya di dalam kelas dengan cara :
• Jangan alih mata
• Dengar dan fahamkan
• Awasi minda
• Awasi diri
• Buat catatan
 
Kebanyakan pelajar mudah hilang fokus ketika sesi pelajaran akibat pengaruh rakan sekelas dan kekurangan tenaga. Untuk meningkatkan fokus pastikan anda mendapatkan tidur yang cukup supaya setiap pagi anda mempunyai tenaga dan semangat yang tinggi untuk menuntut ilmu.Selain itu ada beberapa lagi tip yang asas dan mudah seperti :
 
Sentiasa berfikiran positif.
Kajian membuktikan bahawa 75% daripada fikiran kita adalah negatif. Oleh sebab itu ramai pelajar gagal kerana tanpa mereka sedar, pemikiran mereka telah dikawal oleh pemikiran negatif. Oleh itu anda mestilah membuat gambaran dalam minda adalah semuanya positif. Ini penting walaupun dianggap remeh bagi setengah pelajar masa kini. Positifkan diri menghadapi cabaran dalam belajar. Perit macam sekalipun, positifkan fikiran. Fikiran positif akan menghasilkan tindakan positif.
 
Berkawanlah dengan rakan yang positif.
Sekiranya tersalah memilih rakan , maka tersalah pilih masa depan dan musnahlah harapan untuk menjadi seorang pelajar yang Berjaya. Tidak salah mempunyai rakan yang ramai , tetapi cukuplah beberapa yang rapat. Berkawanlah dengan rakan yang punya matlamat dan berjaya dalam pelajarannya. Rakan sebaya yang positif secara langsung aura positifnya akan bersama. Di sinilah peranan mereka akan membawa kejayaan bersama. Hati -hati lah memilih kawan.
 
Pengurusan masa yang bijak
Sangatlah penting dalam kehidupan , bukan sahaja untuk menjadi cemerlang tetapi ianya merupakan keperluan dalam hidup. Pepatah ada mengatakan “masa itu emas” , Oleh itu masa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin. Pelajar yang cemerlang mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 5 jam sehari ulangkaji di rumah dan lebihnya membuat aktiviti yang berfaedah. Walaupun begitu, perkara yang paling penting ialah dari dalam diri para pelajar itu sendiri. TENTUKAN hala tujuan dari sekarang ke mana transit terakhir para pelajar. Apabila sudah ditentukan…..ayuh teruskan usaha jangan sekali kali berhenti di tengah jalan. Anda boleh berjaya!